ČTK prodala svůj podíl v Economii firmě Handelsblatt Investments

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Společnost Handelsblatt Investments B.V., kterou kontroluje investor Zdeněk Bakala, se dohodla s ČTK na odkoupení menšinového podílu 10,8 procenta akcií ve vydavatelství Economia. Cena za prodej nebyla zveřejněna, její výše byla stanovena na základě nezávislého ocenění zpracovaného společností PricewaterhouseCoopers.

Po vypořádání transakce bude Handelsblatt Investments B.V. kontrolovat celkem 99,2 procenta akcií Economie. Zbývajících cca 0,8 procenta akcií je v rukou několika fyzických osob.

"Oba vlajkové tituly vydavatelství prošly významnými proměnami k lepšímu, nadmíru úspěšné bylo také začlenění týdeníku Respekt do rodiny titulů Economie. Naším samozřejmým zájmem proto je vykoupení zbývajících podílů a konsolidace vlastnických vztahů tak, abychom mohli plně rozvinout strategii budoucího rozvoje vydavatelství," uvedl k transakci Bakala.

"Jako ti, kdo stáli u zrodu vydavatelství Economie si přejeme, aby se Economia i nadále rozvíjela, a věříme, že nynější vlastník dokáže takový rozvoj vydavatelství nabídnout," řekl generální ředitel ČTK Milan Stibral.

Koupě akcií navazuje na akvizici většinového podílu v Economii, při které před necelými dvěma lety získal Bakala celkem 88,4 procenta akcií od vydavatelské skupiny Verlagsgruppe Handelsblatt.

ČTK patřila v 90. letech minulého století k zakládajícím akcionářům společnosti Economia. Do skupiny Economia patří kromě deníku Hospodářské noviny a týdeníků Ekonom a Respekt zpravodajský portál iHNed a dále bezmála dvacítka odborných časopisů a řada oborových zpravodajských serverů. Economia si rovněž vybudovala významné postavení na slovenském tiskovém trhu.

Handelsblatt Investments B.V. je společnost sídlící v nizozemském Amsterdamu. Jejím jediným akcionářem je společnost Respekt Media kontrolovaná Zdeňkem Bakalou. Jediným předmětem podnikání společnosti Handelsblatt Investments je držení a správa většinového podílu akcií ve vydavatelství Economia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK