Ceny ropy kvůli špatným zprávám z USA klesly o jeden dolar

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne kvůli špatným zprávám z ekonomiky dál oslabovaly a klesly o dolar k blízkosti 75 dolarů za barel. Ropný trh srážely nepříznivé statistiky z americké ekonomiky, které vedly k propadům na světových akciových trzích.

Americká lehká ropa WTI oslabila po 16. hodině SELČ o 90 centů na zhruba 75,70 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent v Londýně ztratila více než dolar a pohybovala se několik centů nad 75 dolary.

Ropný trh nyní s ohledem na nejistotu kolem globálního ekonomického oživení nejvíce sleduje vývoj na trzích akcií, které jsou nejpozornějším indikátorem vyhlídek světové ekonomiky. Akcie v Evropě a v USA odpoledne oslabovaly nejprve vlivem zprávy o dalším poklesu spotřebitelských cen v USA. Později se jejich propad prohloubil po nečekaně prudkém poklesu spotřebitelské důvěry v USA. Pokles cen naznačuje nízkou poptávku a propad důvěry spotřebitelů je pro největší ekonomiku světa špatné znamení, protože spotřebitelé se na jejím výkonu podílejí asi 70 procenty.

Akcie už mají na ropný trh větší vliv než pohyby kurzu dolaru. Americká měna dnes vůči koši měn klesla druhý den po sobě, tentokrát však její pokles ropu nepodpořil, jak tomu obvykle bývalo. Někteří analytici se domnívají, že ropa a kurz dolaru se teď od sebe zcela odpoutaly.

Ceny ropy se zhruba měsíc a půl pohybují mezi 71 a 80 dolary za barel. Za poslední rok kolísají v rozpětí asi 23 dolarů mezi 64 a 87 dolary.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:11 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 75,05 76,09 New York - Nymex WTI srpen 75,72 76,62

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK