Pražské akcie v týdnu stagnovaly, index PX vzrostl o 0,46 pct

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém 28. týdnu stagnovaly, index PX mírně vzrostl o 0,46 procenta na 1153,1 bodu. Nejvíce se dařilo tabákové společnosti Philip Morris ČR, naopak největší pokles zaznamenala mediální firma CME. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Uplynulý týden byl plně ve znamení prázdninové nálady, co se zobchodovaných objemů týče. Nejvýznamnější vliv na obchodování mělo zahájení výsledkové sezóny za druhé čtvrtletí, které po prvních výsledcích bylo vnímáno pozitivně nicméně po číslech z bankovního sektoru a spíše horších amerických makroekonomických datech přišlo lehké ochlazení," uvedl analytik společnosti Atlantik Milan Lávička.

Nejvíce rostoucím titulem týdne byl Philip Morris ČR, jehož akcie zpevnily o dvě procenta na 9200 korun za kus. V průběhu týdne se u titulu podle Lávičky neobjevila žádná kurzotvorná informace. Naopak nejvíce klesajícím titulem na pražské burze bylo CME s poklesem o 5,1 procenta na 427 korun za jednu akcii. "Na titulu se také neobjevila žádná zpráva a titul tak korigoval předchozí růsty a kopíroval vývoj ve spojených státech," řekl Lávička.

V Evropě se podle něj příští týden investoři zaměří především na zveřejnění výsledků zátěžových testů bank. "Lze očekávat, že se před zveřejněním budou objevovat různé spekulace na jejich výsledek. Očekáváme, že samotný výsledek testů bude pro bankovní sektor jako celek spíše příznivý. Nicméně se zřejmě objeví některé banky, které testy neprojdou. V tom případě zřejmě spolu s výsledky bude oznámeno také navýšení kapitálu těchto bank," míní Lávička.

Ze zpráv týkajících se domácího trhu budou podle Lávičky zajímavé pouze pololetní výsledky Philip Morris International, mateřské společnost firmy Philip Morris ČR. "Zde by se mohly, jako tradičně, objevit určité indikace na vývoj tabákového trhu v ČR a SR," uzavřel Lávička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK