Euro vůči dolaru posílilo nejvýše za dva měsíce

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. července (ČTK) - Jednotná evropská měna vzrostla vůči dolaru nejvýše za dva měsíce, protože ji podporují rostoucí sazby na evropském peněžním trhu. Dolar obecně klesal a vůči japonskému jenu se dostal nejníže za sedm měsíců, protože se oživování americké ekonomiky podle čísel z tohoto týdne nezpevňuje.

Kurz eura se zvýšil o 0,3 procenta na 1,2973 USD, když v elektronickém systému EBS předtím dosáhl dvouměsíčního maxima 1,3008 USD. Prolomením psychologicky významné linie 1,3000 USD se do hry dostává hranice odporu 1,3125 USD, říkají analytici.

Dolar vůči jenu oslabil o 0,9 procenta na 86,71 JPY poté, co v EBS klesl až na 86,53 JPY. Náladu na trhu nezměnily ani dnešní zprávy o inflaci spotřebitelských cen a toku kapitálu do Spojených států, napsala agentura Reuters.

Spotřebitelské ceny se ve Spojených státech za červen snížily třetí měsíc za sebou, nyní vlivem klesajících cen za energie. Sezónně upravený index se za červen snížil o 0,1 procenta poté, co klesl o 0,2 procenta v květnu.

Důvěra amerických spotřebitelů v první polovině července vlivem obnovených obav o vývoj ekonomiky prudce klesla. Rok od začátku oživování největší světové ekonomiky z recese klesl index agentury Thomson Reuters a Michiganské univerzity nejníže za 11 měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK