Americké akcie se kvůli ekonomice a výsledkům propadly

16.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. července (ČTK) - Americké akciové trhy uzavřely týden propadem o dva a půl až tři procenta. Dolů je srazily nové nepříznivé zprávy z americké ekonomiky a zklamání z výsledků dvou velkých amerických bank, konglomerátu General Electric a internetové společnosti Google. Na devizovém trhu kurz eura k dolaru po výstupu na dvouměsíční maximum klesl zpět.

Dow Jonesův index uzavřel poslední den týdne poklesem o 2,52 procenta na 10.097,9 bodu. Index trhu Nasdaq se propadl o 3,11 procenta na 2179,05 bodu. Za celý týden oba indexy ztratily zhruba jedno procento.

Akcie klesaly nejprve v reakci na výsledky bank Citigroup, Bank of America a General Electric. Zisky byly sice lepší, než se čekalo, výnosy firem však v meziročním srovnání klesaly a bankám se snížily zisky z investičního bankovnictví. Akcie Googlu se propadly o šest procent v reakci na to, že čtvrtletní zisk firmy skončil poprvé za dva roky pod odhady.

Akcie GE klesly o 3,5 procenta, Bank of America ztratila přes sedm procent a Citigroup oslabila o čtyři procenta. "Nejdůležitější na výsledcích druhého čtvrtletí jsou vodítka pro další vývoj, to znamená, že investoři sledují růst tržeb," řekl agentuře Reuters analytik banky Wells Fargo Scott Macouiller.

Ztráty na burzách se pak prohlubovaly pod tlakem makroekonomických statistik, které ukázaly další pokles spotřebitelských cen a nečekaný propad spotřebitelské důvěry v USA na minimum za 11 měsíců. Pokles cen naznačuje nízkou poptávku a propad důvěry spotřebitelů je špatným znamením do budoucna, protože spotřebitelé se na výkonu americké ekonomiky podílejí zhruba ze 70 procent.

Evropská měna na devizovém trhu během dne vůči dolaru vzrostla nejvýše za dva měsíce, protože ji podporovaly rostoucí sazby na evropském peněžním trhu, nakonec však klesla zpět. Dolar pod tlakem špatných zpráv z americké ekonomiky celkově klesal a vůči japonskému jenu se dostal nejníže za sedm měsíců

Euro k dolaru končilo newyorské obchodování zhruba na úrovni čtvrtečního 1,2935 USD a sestoupilo z dvouměsíčního maxima 1,3008 USD z počátku dne. Dolar vůči jenu oslabil o jedno procento na 86,62 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK