Bulharsko a Rusko se dohodly na výstavbě plynovodu South Stream

17.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 17. července (ČTK) - Ministři Bulharska a Ruska dnes podepsali dohodu o "cestovní mapě" výstavby plynovodu South Stream, který má přepravovat ruský plyn přes bulharské území dál do Evropy. Bulharská vláda pravého středu souhlasila s projektem poté, co Moskva slíbila Sofii nižší ceny plynu.

Bulharská vláda před rokem po svém nástupu svůj souhlas s projektem South Stream odkládala s tím, že musí prověřit, zda je v národním zájmu a v souladu s plány Evropské unie. Bulharský ministr energetiky Traičo Trajkov a jeho ruský protějšek Sergej Šmatko dnes podepsali dohodu o vytvoření společného podniku, který postaví bulharský úsek plynovodu v délce 900 kilometrů a o kapacitě až 63 miliard krychlových metrů ročně s odhadovanými náklady 835 milionů dolarů (16,4 miliardy Kč). Bulharsko bude mít na podniku podíl 50 procent.

Cílem projektu South Stream je obejít Ukrajinu, s níž vede ruský monopolní vývozce plynu časté spory, které ústí v pozastavování dodávek do Evropy. Plynovod povede pod Černým mořem z přístavu Novorossijsk na bulharské pobřeží, odkud bude pokračovat přes Balkán do Itálie. Bude konkurentem projektu Nabucco, který připravuje EU a má vést z Ázerbájdžánu přes Turecko rovněž do jižní Evropy.

"Urychlujeme práci na South Streamu. Nejsou mezi námi už žádné nevyřešené spory," prohlásil ruský ministr Šmatko. Obě strany se dnes rovněž dohodly, že v brzké době podepíšou dohodu o dodávkách ruského plynu do Bulharska na období do konce první poloviny příštího roku. Dohoda nepředpokládá žádné prostředníky a Bulharsku přinese o něco levnější plyn.

Viceprezident Gazpromu Alexander Medveděv v Sofii sdělil, že Bulharsko bude mít plyn levnější již od tohoto měsíce. Bulharský ministr Trajkov upřesnil, že ceny pro průmyslové odběratele i domácnosti budou "o několik procent nižší". Bulharsko si asi 70 procent svých energetických potřeb zajišťuje dovozem a téměř všechen plyn odebírá z Ruska.

Gazprom uspokojuje poptávku Evropy po zemním plynu asi z jedné čtvrtiny, kvůli sporům se sousedy ale hledá alternativní způsoby přepravy. Gazprom už staví podmořský plynovod Nord Stream přes baltské moře do Německa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK