Dreamliner od Boeingu přistál v Anglii na první zahraniční cestě

18.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Farnborough (Británie) 18. července (ČTK) - Dlouho očekávané nové letadlo 787 Dreamliner americké společnosti Boeing dnes vykonalo svou první cestu do zahraničí. Za velké pozornosti nadšenců a novinářů přelomový letoun přistál na letišti Farnborough u Londýna, kde se od pondělka stane hlavním magnetem největší letošní světové letecké výstavy.

Dreamliner je prvním komerčním letadlem na světě vyrobeným z karbonových kompozit namísto hliníku. Je tak výrazně lehčí a odolnější než dosavadní letadla a díky tomu má i nižší spotřebu paliva a levnější údržbu. Letoun 787 je prvním novým projektem firmy od roku 1995, kdy začal létat model 777.

Zahraničí debut Dreamlineru byl dlouho odkládán a nebylo ani zcela jisté, zda kvůli technickým potížím vůbec do Farnborough dorazí. Let do Anglie je prvním z pěti testovacích letů Dreamlineru mimo Spojené státy.

Svůj inaugurační testovací let, který přitáhl velkou pozornost médií, si Dreamliner odbyl v prosinci v USA ve státě Washington, kde má Boeing výrobní závod. První dodávku těchto letadel japonské společnosti All Nippon Airways však firma kvůli výrobním problémům odsunula proti původnímu termínu o dva roky na konec letošního roku a manažeři Boeingu před aerosalonem upozornili, že by mohla být dále odložena až na první měsíce příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK