Moody's zhoršila rating irských vládních dluhopisů

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 19. července (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila rating irských vládních dluhopisů o jeden stupeň na Aa2 z dosavadního Aa1. Zdůvodnila to slabšími vyhlídkami pro hospodářský růst a vysokými náklady na přestavbu irského bankovního systému, jenž byl zasažen světovou finanční krizí.

Zhoršení ratingu přišlo pouhý den před plánovaným prodejem irských vládních dluhopisů v hodnotě až 1,5 miliardy eur (38 miliard Kč). "Načasování (zhoršení ratingu) není dobré vzhledem k úternímu prodeji dluhopisů. Určitě to zvýší prémii, kterou bude zapotřebí za získání peněz zaplatit," uvedl ekonom Alan McQuaid ze společnosti Bloxham.

Moody's předpokládá, že růst irské ekonomiky bude v příštích třech až pěti letech zaostávat za historickým trendem. Mezinárodní měnový fond minulý týden uvedl, že Irsko nedokáže snížit rozpočtový deficit na tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2014, jak se dohodlo s Evropskou unií.

Irská ekonomika se v loňském roce propadla o rekordních 7,1 procenta. V letošním roce očekává irská vláda nárůst hrubého domácího produktu až o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK