Koruna dopoledne nepatrně oslabila k euru a posílila k dolaru

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Česká měna dopoledne stagnovala, v 10:30 proti pátečnímu závěru k euru oslabila o haléř na 25,46 Kč/EUR, vůči dolaru o haléř posílila na 19,64 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Okolní trhy začínají týden pod vlivem negativních zpráv a navazují tak na pátek, koruna podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka zatím odolává.

"Koruna jako obvykle zůstává nejstabilnější měnou v regionu," uvedl Vlk, podle kterého zprávy ze světa a regionu měly na českou měnu jen nevýrazný vliv.

Maďarsko se o víkendu nedohodlo s MMF a EU na dalších rozpočtových škrtech a mezinárodní mise předčasně opustila zemi, připomněl Vlk. Nedohoda o prodloužení úvěrového programu podle něj sice neznamená pro Maďarsko bezprostřední nebezpečí, na trhy však citelně dolehla a forint prudce oslabil. "Zároveň je to zpráva, která vrhá špatné světlo na ochotu evropských zemí napravit své veřejné finance," uvedl.

Dalším negativním impulzem pro trhy bylo podle Vlka snížení ratingu Irsku agenturou Moody´s o jeden stupeň na Aa2. "V tomto případě nejde o velké překvapení, irské veřejné finance jsou pod tlakem kvůli slabému výkonu ekonomiky a výdajům na sanaci bank," podotkl Vlk.

Žádná důležitá data dnes nejsou na programu, náladu na trzích bude ovlivňovat pokračující výsledková sezona. Do hry se také mohou zapojit odhady či spekulace před oficiálními výsledky evropských zátěžových testů, shodují se analytici. "Ty se budou dotýkat 91 bank, které pokrývají 65 procent bankovního trhu. Výsledky budou oznámeny v pátek," doplnil Miroslav Frayer z Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK