Pražská burza na začátku týdne oslabila o téměř půl procenta

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Pražská burza na počátku nového týdne oslabila, index PX v 11:00 klesl o 0,40 procenta na 1148,5 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Dolů ji táhla především rakouská Erste Bank, která má v bázi indexu PX velkou váhu a obchody s jejími akciemi jsou podle Terezy Špačkové z Patria Direct nadprůměrné.

Erste Bank přišla o více než tři procenta pod 720 Kč, aktuálně se obchoduje na 716,10 Kč za akcii. V červených číslech se ocitla také pojišťovací skupina VIG, která oslabila o procento na 877,10 Kč.

Komerční banka posílila a proti pátečnímu závěru je silnější o 1,35 procenta na 3603 Kč. Špačková však míní, že se vývoj otočí. "Ztrácet by měly všechny hlavní tituly, obzvlášť banky by se měly dostat pod tlak, jelikož středoevropské měny a dluhopisy oslabily především kvůli přerušeným rozhovorům mezi MMF a maďarskou vládou ohledně záchranné půjčky v objemu 20 miliard EUR," uvedl Ronald Schubert z Patria Finance.

Blízko svého pátečního závěru se pohybuje operátor Telefónica, připsal si třetinu procenta, podobně je na tom těžební NWR. Na 866,50 Kč stagnují akcie ČEZ. V mírné ztrátě kolem půl procenta se dopoledne ocitly cenné papíry tabákové Philip Morris.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK