ECB: Počet zadržených falešných eurobankovek v pololetí klesl

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. července (ČTK) - Počet zadržených falešných eurobankovek v letošním prvním pololetí klesl o 13 procent na 387.000 kusů z 447.000 kusů v posledních šesti měsících loňského roku. Uvedla to dnes Evropská centrální banka (ECB). Upozornila, že vzhledem k rostoucímu počtu pravých eurobankovek v oběhu je podíl padělků stále velmi nízký.

V meziročním srovnání počet padělků klesl o zhruba šest procent. Nejčastěji byly podle ECB i nadále padělány bankovky v nominální hodnotě 50 a 20 eur. Ty se na celkovém počtu zadržených padělků podílely více než čtyřmi pětinami.

Slovenská centrální banka dnes uvedla, že na Slovensku se počet zadržených falešných eurobankovek meziročně snížil o zhruba dvě pětiny na 652 kusů. Počet zadržených falešných mincí se na Slovensku naopak více než ztrojnásobil na 642 kusů.

Slovensko patří podle tamní centrální banky mezi země s nižším výskytem falešných eur. Na milion eurobankovek v oběhu na Slovensku připadá přibližně osm padělků. Slovensku vstoupilo do eurozóny na začátku loňského roku.

V České republice bylo během prvního pololetí zadrženo podle údajů České národní banky 3665 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Ve stejném období loni bylo zadrženo pouze 1969 padělků. Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 3104.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK