Air Lease objednala u Airbusu 51 letadel za 4,4 miliardy USD

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Farnborough 19. července (ČTK) - Nová americká leasingová společnost Air Lease Corp. si na aerosalonu v britském Farnborough objednala u evropského výrobce Airbus 51 letadel za celkem 4,4 miliardy dolarů (86,5 miliardy Kč). Obě společnosti kontrakt oznámily dnes, první den největší letošní přehlídky letecké techniky na světě.

Air Lease si objednala 20 strojů A321-200 a až 31 letounů A320. Airbus tak po otevření aerosalonu odpověděl na zprávu, že jeho úhlavní rival Boeing získal hned po otevření akce obří zakázku od dubajské společnosti Emiates. Ta si objednala 30 širokotrupých letounů Boeing 777-300ER při katalogové ceně 9,1 miliardy dolarů, což může být největší transakcí celého aerosalonu.

Air Lease teprve nedávno založil Steve Udvar-Hazy. Ten byl zakladatelem a šéfem největší světové leasingové společnosti ILFC, která patří pojišťovně AIG.

Představitelé leteckého odvětví doufají, že Farnborough potvrdí oživení v sektoru, který se vzpamatovává z dvouleté krize. Ředitel prodeje Airbusu John Leahy se o víkendu vsadil s šéfem mateřské skupiny EADS Louisem Galloisem, že Airbus více než zdvojnásobí počet 131 hrubých zakázek, které firma získala od počátku roku do konce června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK