Maďarsko přes propad na trzích nechalo úrokové sazby beze změny

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 19. července (ČTK) - Maďarská centrální banka nechala dnes podle očekávání hlavní úrokovou sazbu opět beze změny na rekordním minimu 5,25 procenta. Maďarské finanční trhy sice od rána zažívají prudký pokles v reakci na víkendové předčasné ukončení inspekce Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, analytici však nečekali, že by banka na pokles forintu reagovala zvýšením úroků.

V květnu banka ukončila sérii nepřetržitého měsíčního snižování sazeb, kterou zahájila loni v červenci z úrovně 9,5 procenta. Vysvětlila to tím, že inflační vývoj a rizika spojená s vývojem ekonomiky se v nedávné době zhoršily, což brání dalšímu snižování úvěrových nákladů.

Kurz forintu dnes v obavách z nového propadu důvěry investorů v Maďarsko ztrácí více než dvě procenta. Analytici však předpokládají, že centrální banka bude zatím proti slabému forintu v případě potřeby zakročovat spíše intervencemi na trhu než zvýšením úroků.

Zástupci MMF a EU v sobotu přerušili na neurčito jednání s vládou o plnění podmínek úvěrového programu a doporučili Budapešti, aby namísto zavedení bankovní daně dál přiškrtili vládní výdaje. Maďarsko tak nemůže dostat zbytek z dohodnutého programu v celkové sumě 25 miliard dolarů (491 miliard Kč).

Česká národní banka minulý měsíc ponechala základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, na historickém minimu 0,75 procenta. Podle nedávného vyjádření nového guvernéra Miroslava Singera zůstanou úrokové sazby v Česku pravděpodobně na rekordních minimech delší dobu, než se původně předpokládalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK