Aerolinky Delta Air Lines se ve čtvrtletí vrátily k zisku

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atlanta 19. července (ČTK) - Americká letecká společnost Delta Air Lines Inc. se ve druhém čtvrtletí vrátila k zisku. Firmě pomohly vyšší příjmy, zvlášť růst příjmů na cestujícího. Čistý zisk za tři měsíce do konce června činil 467 milionů USD (9,15 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 257 milionů USD ve stejném období loni. Společnost to uvedla v dnešním prohlášení.

Delta je podle počtu přepravených cestujících největším leteckým přepravcem na světě. Stejně jako České aerolinie je členem letecké aliance SkyTeam. Příjmy se zvýšily o 17 procent na 8,17 miliardy USD. Bez mimořádných položek zisk činil 65 centů na akcii a překonal odhady analytiků, kteří čekali zisk 63 centů na akcii.

K zisku se aerolinky vrátily i přes růst nákladů na pohonné hmoty a souvisejících poplatků o osm procent na 1,96 miliardy USD. Příjmy na cestujícího stouply o 19,4 procenta, mimo jiné i díky vyšší obsazenosti letadel. Příjmy v nákladní přepravě stouply o 22 procent.

Delta naposledy vykázala čistý zisk v podobné výši jako za druhé čtvrtletí ve druhém čtvrtletí 2000. Tehdy čistý zisk činil 376 milionů USD, upozornila agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK