Pojišťovny evidují po víkendových bouřkách zatím stovky škod

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Víkendové bouřky a přívalové deště způsobily podle odhadů pojišťoven stovky škod za několik desítek milionů Kč. Nejvíce pojistných událostí evidují na západě Čech, zejména vyplavené sklepy či poničené střechy. Zhruba tři čtvrtiny škod vzniklých při květnových povodních na Moravě již likvidátoři největších domácích pojišťoven vyřešili.

"Z víkendové větrné smrště registrujeme asi 250 pojistných událostí. Výši škod zatím odhadujeme na deset milionů Kč," řekl ČTK mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Většinou jde o poškození budov a rodinných domů vlivem silného větru a pádu stromů. Nejpostiženějším se zatím jeví Karlovarský kraj. Podle Káni už se také objevují informace o zatopených domech na severní Moravě a Vysočině. Podrobnější údaje budou k dispozici v úterý, doplnil.

České pojišťovně se po víkendové bouřce zatím s pojistnou událostí během pondělního dopoledne ozvalo pouze několik klientů. Tyto kalamitní škody však lidé podle Lucie Hergetové z tiskového odboru ČP většinou hlásí s určitým zpožděním, nikoliv pár hodin poté, co se stanou. "Ze západních Čech očekáváme zhruba 200 případů, ponejvíce půjde o škody na střešní krytině," podotkla.

Klientům pojišťovny Generali způsobily podle prvních odhadů víkendové rozmary počasí škody v řádu milionů korun. Lokální záplavy podle pojišťovny poškodily především sklepy rodinných domů a rekreačních objektů. "Nemůžeme vyloučit ani zemědělské škody menšího charakteru, ty totiž nezřídka bývají hlášeny s několikadenním zpožděním. Silný vítr ničil především střechy a lámal stromy, které svým pádem mohou poškodit de facto cokoliv, ať už rodinný dům, chatu, chalupu, elektrické vedení nebo zaparkovaný automobil," upozornil mluvčí společnosti Jiří Cívka.

Upozornil zároveň, že nynější škody jsou jen zlomkem těch po letošních jarních povodních. Počet pojistných událostí, které Generali eviduje v souvislosti s květnovými záplavami, překročil hranici 1300. Objem přesáhl 110 milionů korun. Přibližně tři čtvrtiny z nich již pojišťovna zlikvidovala, poznamenal Cívka.

Kooperativa z květnových a červnových povodní zaznamenala 3135 škod za více než 250 milionů Kč. "Všechny škody už jsou zdokumentované a v případě 1907 škod jsme již klientům vyplatili pojistné plnění," uvedl Káňa. ČP kvůli záplavové pojistné události z května kontaktovalo přes 10.000 lidí, jejichž škoda přesáhla celkem 730 milionů korun. ČP již uzavřela 76 procent všech nahlášených případů, dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK