Halliburton zvýšil zisk, pocítí ale havárii v Mexickém zálivu

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. července (ČTK) - Americká společnost Halliburton vytvořila ve druhém čtvrtletí čistý zisk 480 milionů dolarů (asi 9,4 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o zhruba 83 procent. Halliburton poskytuje servisní služby pro těžební společnosti a dotkla se jej i dubnová havárie ropné plošiny v Mexickém zálivu. Firma proto čeká, že havárie se negativně odrazí v celoročním hospodaření.

Zisk na jednu akcii činil 53 centů, a zvýšil se tak z předchozích 29 centů před rokem. Pokud by se nebraly v úvahu mimořádné účetní položky, pak by zisk na akcii činil 52 centů. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk na akcii 37 centů. Tržby se zvýšily o 15,8 procenta na 4,4 miliardy dolarů, zatímco analytici čekali 4,1 miliardy USD.

Firmě pomohl především růst těžby z pevninských vrtů, do budoucna ale předpokládá, že negativně se projeví dočasný zákaz těžby v příbřežních oblastech kolem Spojených států. Zákaz prosadila administrativa prezidenta Baracka Obamy, a to právě v reakci na havárii ropné plošiny Deepwater Horizon, kterou provozovala společnost BP.

Tržby se zvýšily ve všech regionech, kde firma působí, a provozní marže se vyšplhala na 17 procent. Akcie Halliburtonu ještě před začátkem obchodování vykazovaly růst o více než čtyři procenta. Halliburton je v odvětví servisních služeb pro těžební firmy druhou největší společností na světě. Prvenství patří jiné americké společnosti Schlumberger.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK