MMF: Schodek slovenského rozpočtu se zvyšuje, země musí jednat

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. července (ČTK) - Deficit veřejných financí Slovenska v letošním roce vystoupí na sedm až osm procent hrubého domácího produktu. Ve svém novém výhledu slovenské ekonomiky to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond. Podle něj je proto nutné, aby vláda začala jednat a přijala opatření k zastavení zadlužování. MMF připomíná, že předchozí levicová vláda schodek odhadovala pouze na 5,5 procenta HDP.

Fond odhaduje, že slovenská ekonomika by letos měla vykázat růst kolem čtyř procent a v příštím roce tempo růstu zvýšit na 4,25 procenta. To by znamenalo, že Slovensko by se stalo jednou z nejrychleji rostoucích zemí v Evropské unii. Loni ekonomika o 4,7 procenta klesla.

Vláda premiérky Ivety Radičové dosud odhadovala, že schodek veřejných financí v letošním roce vystoupí na zhruba sedm procent. Radičová v červnových volbách porazila tehdejšího premiéra Roberta Fica, a to hlavně díky slibům, že se zasadí o snížení deficitu, zavede tržní reformy a podpoří ekonomiku.

"Těch osm procent potvrzuje, že jsme zdědili veřejné finance ve špatném stavu," řekl na dnešní společné tiskové konferenci s měnovým fondem tamní ministr financí Ivan Mikloš, jehož cituje agentura Reuters. Mikloš zároveň zpřesnil schodek za loňský rok na 7,3 procenta, zatímco doposud statistika uváděla deficit 6,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK