Ropa díky akciím zdražuje, WTI stojí více než 77 dolarů

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes vrátily k růstu a částečně jim pomáhaly vyšší ceny akcií v úvodu obchodování v USA. Podpůrně působí i předpokládaný pokles zásob suroviny v amerických skladech a větší poptávka po ropných produktech. Naopak slabší důvěra spotřebitelů nahrává poklesu cen ropy.

Krátce po 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 77,20 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší o 1,6 procenta. Během dne se ale vyšplhala až na 77,69 USD, což byl více než dvouprocentní nárůst. Barel severomořské ropy Brent zdražil v podobném rozsahu na téměř 76,60 USD.

"Zdá se, že růst cen akcií na Wall Street se v úvodu obchodování postaral o to, že začaly nakupovat fondy," podotkl šéf výzkumu komoditních trhů Eugen Weinberg ve finančním ústavu Commerzbank.

Americké akciové trhy zahájily dnešní obchodování růstem, který dosahoval asi půl procenta. Už asi po hodině obchodování ale byly všechny zisky pryč a indexy znovu klesaly.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 76,57 75,37 New York - Nymex WTI srpen 77,21 76,01

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK