Pražská burza zahájila týden oslabením o půl procenta

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Pražská burza na počátku nového týdne oslabila, index PX ztratil 0,49 procenta na 1147,5 bodu. Největší zátěží byly akcie Erste Bank, ČEZ kolísal kolem nuly, výraznější růst zaznamenala Komerční banka, vyplývá z údajů burzy.

Banky se dnes obchodovaly rozdílně. Nejaktivnější byli dnes obchodníci s emisí Erste Bank, která při objemu obchodů zhruba 300 milionů korun odepsala 2,84 procenta na 718 Kč. Cenné papíry Komerční banky naopak zpevnily o 2,67 procenta na 3650 Kč. Akcie energetické společnosti ČEZ se pohybovaly oběma směry a nevzdalovaly se daleko od nuly, v závěru ztrácely 0,02 procenta na 866,80 Kč.

Komerční banka dnes zvýšila doporučení pro developerskou společnost Orco z původního „sell“ na „hold“ a zvýšila i cílovou cenu ze 127 Kč na 143 Kč. Akcie Orco však dnes přesto oslabily o 1,23 procenta na 124,75 Kč.

Podle Josefa Němého z investičního bankovnictví Komerční banky dnes ráno evropské akciové trhy klesaly především pod vlivem pátečního propadu amerických indexů. Pražská burza ovšem většinu ztrát během dne umazala a západoevropské akcie se dokonce dostaly do zisku. "Na uklidnění situace zřejmě mělo největší podíl očekávání pozitivního pokračování americké výsledkové sezóny," uvedl Němý.

Někteří analytici dnešní úvodní pokles evropských trhů přičítají hlavně vlivu sníženého ratingu Irska a komplikací při jednání Maďarska s Mezinárodním měnovým fondem. Podle Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance se Maďarsko aktuálně stává horkou půdou v Evropě. "Asi není překvapení, že oslabují i akciové burzy v Budapešti, v Praze či ve Vídni," uvedla Šichtařová. "Podle našeho názoru potenciál této hrozby je mnohem menší než třeba u Řecka," dodala.

Objem obchodů v systému nejobchodovanějších akcií SPAD byl dnes pod průměrem a mírně přesáhl 937 milionů korun, průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,468 miliardy korun, podle informací Patria Online.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK