Polský průmysl v červnu zrychlil růst na 14,5 procenta

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 19. července (ČTK) - Průmyslová výroba v Polsku v červnu meziročně vzrostla o 14,5 procenta, a rostla tak druhým měsícem v řadě. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Výsledek je lepší, než čekali analytici. Revize dat zároveň ukázala, že v květnu výroba proti stejnému období loni vzrostla o 13,5 procenta.

Čerstvá data potvrzují, že polská ekonomika je přesvědčivě na cestě k oživení. Podle ekonomů je tedy zřejmé, že tamní centrální banka se později vrátí ke zvyšování úrokových sazeb.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že výroba za červen vykáže meziroční nárůst o 11,2 procenta. Nejvýrazněji se v červnu zvýšila výroba ve zpracovatelských závodech a stavebnictví. Zatímco zpracovatelské závody výrobu zvýšily o 15,8 procenta, stavebnictví přidalo 24,4 procenta.

"Příznivá data ze stavebního sektoru ukazují, že (ekonomika) si dál vynahrazuje první měsíce roku, kdy počasí nedovolovalo některé práce," řekl ke statistice hlavní ekonom finančního ústavu Bank Zachodni WBK Piotr Bujak. Podle něj ale pomáhají i projekty, na jejichž financování se podílí Evropská unie.

Polsko teď vede závod s časem, protože v roce 2012 hostí evropský šampionát ve fotbale. Do té doby chce modernizovat zastaralou infrastrukturu a postavit stadiony. O pořádání šampionátu se bude dělit se sousední Ukrajinou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK