Americké akcie zahájily týden s minimálními změnami

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. července (ČTK) - Ceny amerických akcií zahájily nový týden mírným růstem, který ale nedokázaly držet celou dobu. Vzhůru je zpočátku táhly především emise Boeing a Halliburton, později ale převážil vliv horší statistiky z realitního trhu. Na trh se tak vracejí obavy, že tempo oživení americké ekonomiky může citelně polevit.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.109 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,1 procenta. Širší index S&P 500 ve stejnou dobu připisoval sotva čtyři setiny procenta a byl těsně nad 1065 body, index Nasdaq Composite zpevnil o slabé dvě desetiny na 2183 bodů. Během dne všechny tři indexy sklouzly i do záporu.

Halliburton, který je druhým největším poskytovatelem servisních služeb pro těžební firmy, ve druhém čtvrtletí zvýšil zisk o 83 procent. Firma ale zároveň upozornila, že v celoročním výsledku negativně pocítí dopady dubnové havárie ropné plošiny v Mexickém zálivu. Akcie firmy přesto asi o pět procent zpevnily.

Vzhůru se vydaly také akcie Boeingu, i když v mnohem menším rozsahu než akcie zmíněného Halliburtonu. Boeing těží hlavně ze zpráv, že na aerosalonu v britském Farnborough v nadcházejících dnech oznámí další objednávky na nová letadla. O některých zakázkách management informoval na úvod aerosalonu.

Ke zhoršení nálady na akciových trzích naopak přispěl pokles indexu, který sleduje situaci ve stavebním sektoru. Index v červenci klesl nejníže za více než rok, z valné části proto, že odezněl vliv daňových úlev, které vláda dříve zavedla na podporu trhu nemovitostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK