Euro po slabé statistice z USA posiluje

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. července (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích roste a vůči dolaru se dostala do blízkosti dvouměsíčního maxima. Euro nejprve poškodilo zhoršení ratingu Irska, později však tyto ztráty smazalo díky zprávě o poklesu nálady stavitelů domů v USA na nejnižší hodnotu za více než rok. Zpráva znovu posílila obavy o další vývoj ekonomiky USA. Investoři nyní čekají na výsledky zátěžových testů evropských bank.

V 18:10 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,49 procenta na 1,2955 USD a k jenu vzrostlo o 0,66 procenta na 112,36 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,21 procenta na 86,74 JPY.

Euro se dopoledne dostalo do tlaku, kvůli zprávě mezinárodní ratingové agentura Moody's Investors Service. Ta zhoršila rating irských vládních dluhopisů o jeden stupeň na Aa2 z dosavadního Aa1. Negativní pro euro byla i víkendová zpráva, že zástupci Mezinárodního měnového fond (MMF) a Evropské unie přerušili inspekci úvěrové dohody s Maďarskem, jejíž dokončení je podmínkou uvolnění zbytku sjednaných půjček.

Asociace amerických stavitelů NAHB dnes uvedla, že nálada stavitelů domů v USA se v červenci zhoršila více, než se čekalo. Index trhu s bydlením NAHB/Wells Fargo klesl po vypršení daňové podpory pro kupující nového bydlení nejníže od dubna 2009. Dolar v posledních týdnech oslaboval kvůli nepříznivým statistickým zprávám z USA, které snížily šanci na brzké zvyšování úrokových sazeb v USA a zvyšují obavy z výrazného zpomalení ekonomického růstu.

Podle analytiků euro nyní těží ze slabých statistických údajů. "Měli jsme dva nebo tři týdny slabých statistik z USA a to je nyní opravdu problém," uvedl analytik FX Solutions Joseph Trevisani.

Investoři nyní čekají na výsledky zátěžových zkoušek 91 evropských bank, které mají být zveřejněné v pátek. Bankéři a zástupci Řecka, Španělska a Belgie se připojili k dalším zemím, které očekávají, že jejich banky v testu obstojí. Stále však přetrvávají pochyby, zda testy budou dostatečné a transparentní, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK