Soud: Švýcarsko může předat data o klientech UBS do USA

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 19. července (ČTK) - Data o klientech švýcarské banky UBS je možné předat úřadům ve Spojených státech. Rozhodl o tom dnes švýcarský soud, který tak zamítl stížnost jednoho z klientů UBS. Je to vůbec poprvé, co švýcarský soud něco takového povoluje, sdílení bankovních dat s jinými zeměmi je totiž jinak ve Švýcarsku zakázáno zákonem.

Předání dat umožňuje legislativní úprava, kterou schválil tamní parlament. To je i hlavní argument soudu, který dříve nechtěl transfer dat povolit právě kvůli tomu, že by tím porušil zákon.

"Federální soud rozhodl, že s ohledem na tento specifický případ je možné poskytnout administrativní pomoc (Spojeným státům)," sdělil mluvčí soudu Andrea Arcidiacono. Legislativní úprava podle něj odstranila všechny dosavadní překážky.

"Zástupci (švýcarského) daňového úřadu tak nyní mohou data předat úřadům v USA," dodal mluvčí soudu. Švýcarský parlament v červnu schválil úpravu zákona, která umožní předat do USA záznamy asi o 4450 amerických klientech UBS, kteří jsou v USA podezřelí z krácení daní.

Američané si data o zmíněných osobách vyžádali už dříve, Švýcarsko ale zpočátku odmítalo jejich požadavku vyhovět s odkazem na přísné bankovní tajemství, které má ve Švýcarsku tradici. Loni v srpnu ale Bern přistoupil na dohodu, aby zabránil rozsáhlému vyšetřování UBS a dalšímu zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi.

Soud už letos v lednu předání klientských dat zablokoval, a přinutil tak vládu, aby si nejdříve zajistila patřičnou změnu zákona. Arcidiacono řekl, že soud posuzuje dalších zhruba 100 případů, které se týkají kauzy UBS. Z toho asi 80 jich je podobných, jako byl první zkušební případ.

"Je možné, že ty stížnosti teď budou vzaty zpět. Pokud ne, soud rozhodne stejně, jako rozhodl v prvním zkušebním případě," dodal mluvčí.

Švýcarsko má jedny z nejpřísnějších zákonů o bankovním tajemství. Tyto zákony například nedovolují, aby švýcarské úřady automaticky sdílely údaje o daňové situaci klientů švýcarských bank s úřady jiných států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK