Japonské akcie v obavách o oživení klesly o 1,2 procenta

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. července (ČTK) - Japonský akciový trh dnes oslabil o více než jedno procento, smazal však část počátečních ztrát. Ztrácely zejména technologické akcie, které srážely obavy o oživení americké ekonomiky a zklamání z výsledků amerických firem. Tokijská burza byla v pondělí zavřená, a investoři tak ještě doháněli pondělní vývoj na asijských trzích, které oslabovaly v reakci na prudký pokles spotřebitelské důvěry v USA.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 1,2 procenta na 9300,46 bodu a navázal na páteční propad o 2,9 procenta. Během obchodování však ztrácel až 1,7 procenta.

Po páteční zprávě o nečekaně prudkém propadu důvěry amerických spotřebitelů posílily obavy z vývoje americké ekonomiky i pondělní nepříznivé údaje z amerického trhu bydlení. Technologický sektor oslabily čtvrtletní výsledky předních amerických technologických firem IBM a Texas Instruments.

Na devizovém trhu dolar vůči euru mírně oslabil a euro se přiblížilo dvouměsíčnímu maximu z konce minulého týdne. Americkou měnu oslabují méně příznivé údaje z americké ekonomiky. Investoři však nyní vyčkávají a soustředí se na středeční vystoupení šéfa americké centrální banky v Kongresu a zveřejnění výsledků zátěžových testů evropských bank na konci týdne.

Euro ke konci tokijského obchodování posílilo o 0,15 procenta na 1,2964 USD a nebylo daleko od pátečního maxima 1,3008 USD. Dolar vůči jenu díky nákupům japonských dovozců naopak posílil o 0,4 procenta na 87,01 JPY, i zde však byl stále poblíž pátečního sedmiměsíčního minima 86,27 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK