Čtvrtletní zisk aerolinek Ryanair klesl kvůli sopečnému popelu

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 20. července (ČTK) - Čistý zisk největších evropských nízkonákladových aerolinek Ryanair se v prvním finančním čtvrtletí propadl o 24 procent na 94 milionů eur (2,4 miliardy Kč) kvůli výpadkům v přepravě způsobeným popelem z islandské sopky. Oznámila to dnes firma. Odhad celoročního zisku však ponechala beze změny.

Tržby irské společnosti ve čtvrtletí končícím v červnu stouply o 16 procent na 897 milionů eur. Firma však musela do výsledků započítat náklady 50 milionů eur související se zrušením téměř 10.000 letů v dubnu a květnu v důsledku sopečného popelu.

"Navzdory těmto výpadkům způsobeným sopečným popelem Ryanair pokračuje ve zvyšování přepravy i výnosů a vydělává, zatímco většina konkurentů omezuje kapacity a hlásí ztráty," uvedl generální ředitel společnosti Michael O'Leary.

Ryanair nadále předpokládá, že v celém finančním roce zvýší čistý zisk o deset až 15 procent na 350 až 375 milionů eur. Firma, která soupeří s německým rivalem Lufthansa o pozici největší evropské letecké společnosti podle tržní hodnoty, rovněž potvrdila svůj záměr vyplatit v říjnu první dividendu ve své historii, napsala agentura Reuters.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK