Koruna si udržela pondělní zisky a dál zpevnila k euru i dolaru

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Koruna dnes dopoledne dál mírně posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru se pohybuje na úrovni kolem 25,32 Kč/EUR a je tak proti pondělnímu závěru o šest haléřů silnější. K dolaru zpevnila o sedm haléřů na 19,50 koruny za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Nálada na akciových trzích je dnes mírně optimistická, což je příznivé pro korunu. Vývoj v Maďarsku začal být přehlížen a paradoxně koruně trochu i pomáhá. Koruna má opět nálepku bezpečného přístavu," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance.

Pondělní zisky vůči dolaru si podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka drží také euro. "Euro se stále tlačí nad 1,3000 vůči dolaru. I tentokrát se však kurz vrací a momentálně se obchoduje na 1,2980 USD/EUR," konstatoval. Dopolední vývoj podle něj zhruba odpovídá pohybům na akciových trzích, tato vazba však zůstává slabá.

Větší vliv na kurz eura k dolaru by podle Vlka mohla mít dnešní data z amerického realitního trhu, kde se čeká další pokles počtu nově rozestavěných domů, a středeční vystoupení šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho v americkém Kongresu. "Spekulace o mírnější měnové politice narostly po posledních špatných číslech z ekonomiky. Je možné, že přijde zmínka o měnové stimulaci, což by bylo pro dolar negativní," popsal Vlk.

kri dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK