MF uvedlo, že uspělo v arbitráži ohledně bytů OKD

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Ministerstvo financí uspělo v arbitráži u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře ohledně bytů bývalých OKD. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podle rozhodnutí mají nájemníci bytů i nadále předkupní právo za zvýhodněných podmínek, dodal Jakob. Společnost RPG Industries, která prostřednictvím firmy RPG Byty uvedených 45.000 bytů vlastní, ovšem již březnu oznámila, že se z arbitráže stahuje.

RPG Industries ke svému odstoupení z arbitráže uvedla, že nevěří ve spravedlivý proces v České republice. Společnost zároveň vzala zpět svou loňskou výpověď závazku předkupního práva nájemníkům.

"Přestože v průběhu řízení společnost RPG Industries nároky ministerstva financí uplatněné žalobou v plném rozsahu uznala, rozhodčí soud uvedl, že i pokud by se tak nestalo, rozhodl by v plném rozsahu ve prospěch MF," uvedl Jakob. Vyjádření RPG Industries ČTK shání.

Spor se týká předkupního práva pro nájemníky bytů. Byty v rámci privatizace těžařské firmy OKD získala společnost Karbon Invest v září 2004. Zavázala se je při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům. Firmu pak koupila společnost RPG Industries a byty nyní vlastní její dceřiná společnost RPG Byty. RPG Industries loni v červnu vypověděla závazek předkupního práva nájemníkům, což později vzala zpět.

Za převod bytů dostala RPG Industries od ministerstva financí pokutu 30 milionů korun, protože podle něj porušila privatizační smlouvu. Firma pokutu odmítala zaplatit, protože prý žádný smluvní závazek neporušila. Termín na zaplacení má společnost podle Jakoba do konce srpna, v opačném případě je MF připraveno podat opět žalobu.

Ministerstvo financí ve sporu zastupoval tým mezinárodní advokátní kanceláře CMS Cameron McKenna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK