Zaměstnanci palubního personálu BA odmítli návrh nové dohody

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. července (ČTK) - Členové odborového svazu zaměstnanců palubního personálu Unite odmítli přijmout novou pracovní dohodu od vedení podniku. Spor kvůli dohodě letos vyvolal vlnu stávek a stál již aerolinky 150 milionů liber (4,5 miliardy Kč). Odbory se nyní sejdou, aby projednaly další kroky.

Unite zastupuje 90 procent z 12.000 zaměstnanců palubního personálu British Airways. Podle dnešní zprávy se proti přijetí nové dohody vyslovilo 67 procent členů odborů. "Odbory se dnes odpoledne setkají se zástupci zaměstnanců palubního personálu a projednají další kroky," uvedl mluvčí Unite.

Spor kvůli mzdovým a pracovním podmínkám začal loni v listopadu. Zaměstnanci palubního personálu letos stávkovali již 22 dní, napsala agentura Reuters.

Příčinou sporů mezi vedením a některými zaměstnanci je plán firmy ušetřit ročně zhruba 62,5 milionu liber. Společnost se tak snaží vyrovnat se s poklesem poptávky, výkyvy cen paliva a ostrou konkurencí. Aerolinky za uplynulý finanční rok, jenž skončil v březnu, vykázaly rekordní ztrátu 531 milionů liber. Prohloubila se ze 401 milionů liber za předchozí finanční rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK