Výstavba nových domů v USA byla v červnu nejnižší od října 2009

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. července (ČTK) - Zahájena výstavba nových domů v USA se v červnu snížila proti předchozímu měsíci o pět procent na sezonně upravený roční přepočet 549.000 domů. To je nejnižší údaj od loňského října. Poptávka po domech se snižuje, protože vypršela platnost vládní pobídky a ekonomika zůstává slabá. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

K celkově slabým výsledků přispěl hlavně 20procentní pokles výstavby v kolísavém segmentu bytových domů. Výstavba rodinných domů, které tvoří hlavní část trhu, se snížila jen o 0,7 procenta.

Světlým bodem jsou údaje o stavebních povoleních, které signalizují budoucí vývoj trhu. Počet stavebních povolení se proti květnu zvýšil o 2,1 procenta na celoročních 586.000.

Výstavbu nových domů brzdí trvale slabá situace na pracovním trhu a konkurence od zabavených domů kvůli nesplácení hypoték, které banky nabízejí k prodeji. Zájem o koupi domů rovněž výrazně snížilo dubnové ukončení vládních daňových slev. Zahájená výstavba domů je sice proti svému minimu z dubna 2009 nyní vyšší o 15 procent, proti vrcholu z ledna 2006 však klesla o 76 procent, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK