Nové byty v Praze se prodávají líp, ale víc jich je prázdných

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Nové byty v Praze se v prvním pololetí prodávaly líp než minulý rok. Developerské firmy prodaly od ledna do června celkem 1434 nových bytů. Za celý rok 2009 se přitom v hlavním městě prodalo 1941 nových bytů. Zároveň ovšem roste počet postavených, ale neprodaných bytů. Vyplývá to ze dnes zveřejněných výsledků průzkumu společnosti Ekospol.

Pololetní čísla podle Ekospolu nasvědčují tomu, že pražský trh již zastavil loňský propad. "Lidé se na vlastní kůži přesvědčili, že tolik skloňovaná hospodářská recese ve skutečnosti nebyla tak hrozná, jak se psalo. Nicméně právě díky ní některé nové byty výrazně zlevnily a staly se dostupnějšími," uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Zatímco v prvním pololetí 2009 prodal Ekospol 151 bytů, ve stejném letošním období to bylo 246 jednotek. Konkurenční Central Group zvýšil od ledna do června meziročně prodeje o šest procent na 457 nemovitostí, sdělila ČTK mluvčí firmy Veronika Ježková.

Z hlediska počtů dokončených ale neprodaných bytů už podle Ekospolu oživení na trhu tak výrazné není. Zatímco v prvním čtvrtletí 2010 bylo v Praze celkem 2301 dokončených neprodaných bytů, na konci čtvrtletí druhého jich bylo již 2433. "Podle rostoucího počtu neprodaných dokončených bytů by se tak mohlo zdát, že rezidenční trh v Praze naopak spíše ´stojí na místě´," soudí Ekospol.

Počet zahájených bytů v Praze se podle posledních údajů Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí 2010 meziročně propadl o 67 procent na 330 jednotek. Počet dokončených bytů zůstal v hlavním městě během prvních tří měsíců téměř beze změny, stavaři dostavěli 2122 bytů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK