Pojišťovny: Přes úbytek smrtelných nehod letos objem škod neklesá

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Přestože počet smrtelných nehod na českých silnicích v prvním pololetí meziročně klesl, největší tuzemské pojišťovny úbytek škod motoristů nezaznamenaly. Objem škod neklesá především kvůli drahým výplatám škod na zdraví. Pojišťovny nečekají, že by letošní vývoj škod ovlivnil ceny povinného ručení nebo havarijního pojištění.

Počet registrovaných pojistných událostí v souvislosti s nehodami vozidel se v uplynulých letech ani měsících příliš nemění, motoristé se na Českou pojišťovnu obracejí každý měsíc kvůli haváriím a problémům na silnicích zhruba ve 20.000 případech, řekla ČTK Gabriela Maudrová z odboru komunikace ČP. Objem škod se podle ní pohybuje v miliardách korun a nemá klesající tendenci, což je dáno především finanční náročností škod na zdraví.

Největší nápor na výplatu škod není to, co je vidět po bouračce na silnici, tedy rozbité plechy a sklo, upozornila Maudrová. "Drahé výplaty se týkají hlavně lidí, které odvezla záchranka do nemocnice, dlouho se léčí, v horším případě pak dokonce nejsou schopni pokračovat v původním povolání, jdou do invalidního důchodu a po zbytek života jsou jim z povinného ručení vypláceny peníze, které v součtu tvoří částku se šesti nulami," vysvětlila.

Kooperativa v prvním pololetí zaregistrovala desetiprocentní nárůst počtu škod z havarijního pojištění na 55.000. V povinném ručení jí klienti nahlásili 37.000 škod, což je zhruba na stejné úrovni jako v roce 2009. "Bohužel se opět potvrdil trend několika posledních let, kdy mnoho velkých škod zavinily velké nákladní automobily a tahače s návěsy," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Přes nárůst počtu škod zůstala u Kooperativy hodnota vyplaceného pojistného plnění na loňské úrovni. K tomu významně přispěl fakt, že pojišťovna evidovala méně poškození zdraví a smrtelných nehod, což Káňa připsal zejména stále vyšším bezpečnostním standardům u nových vozidel. "Moderní vozy jsou výrazně bezpečnější a díky tomu jsou i následky nehod mírnější. To ostatně potvrzuje i statistika úmrtnosti na silnicích," podotkl.

Klienti Generali nahlásili za první pololetí 29.000 karambolů za necelou miliardu korun. "Na základě odhadů lze říci, že počet pojistných událostí nadále meziročně roste," uvedl mluvčí Generali Jiří Cívka. Za poslední tři roky činí nárůst 30 procent. Pouze každá 20. pojistná událost přitom vyžaduje asistenci policie, protože předpokládaná výše škody překračuje zákonný limit 100.000 korun; v roce 2009 to byla každá šestnáctá nehoda. Čtvrtina nehod se stala v Praze a každé dvě až tři nehody ze sta zaviní střet ze zvěří, poznamenal Cívka.

Káňa nepředpokládá, že by vývoj škod mohl plošně ovlivnit ceny povinného ručení nebo havarijního pojištění. "Určitě se ale zaměříme na nejrizikovější skupiny vozidel, kde se ceny mohou zvýšit. Více nám napoví vývoj škod ve druhé půli roku," podotkl. Vývoj cen povinného ručení ovlivňuje mnoho věcí, základním stavebním kamenem je vývoj škod, ale výsledná částka je ovlivněna také limity pojistného plnění, rozlišováním klientů, bonusy a rovněž marketingovými akcemi, doplnila Maudrová.

Policisté za prvních šest měsíců roku šetřili 35.898 nehod, což je o 92 více než za stejné období loňského roku. Na českých silnicích do konce června zemřelo 294 lidí, což je nejméně za posledních 21 let. Loni v prvním pololetí si vyžádaly nehody o 86 obětí více. Nebývale velký počet úmrtí si ale nehody na silnicích vyžádaly letos v červenci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK