Zisk letecké UAL by nejvyšší za téměř tři roky

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Minneapolis 20. července (ČTK) - Zisk americké společnosti UAL Corp., která je mateřskou firmou aerolinek United Airlines, ve druhém čtvrtletí prudce vzrostl na 273 milionů USD (5,4 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 28 milionů USD. Zisk byl nejvyšší za téměř tři roky díky vyšším příjmů z osobní i nákladní přepravy. Vyplývá to z dnešního prohlášení firmy.

Loňský zisk způsobily zajišťovací operace, kterými se firma chrání proti dopadům kolísání cen leteckého paliva. Tentokrát však zisk přišel přímo z leteckých aktivit. Tržby se zvýšily o 28,4 procenta na 5,16 miliardy USD. Příjmy na sedadlo stouply o 26,9 procenta. Tržby z nákladní přepravy vystoupily o 57 procent.

Bez mimořádných položek zisk činil 430 milionů USD, tedy 1,95 dolaru na akcii. Výsledky tak překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk na akcii 1,74 dolaru při příjmech 5,12 miliardy USD.

Kapacita přepravy United Airlines, které jsou třetím největším přepravcem v USA podle počtu cestujících, se snížila o 1,6 procenta. Rostla však kapacita přepravy regionálních společností sdružených pod jménem United Express, napsala agentura AP.

United Airlines se na počátku května dohodly s americkou společností Continental Airlines na spojení, kterým má vzniknout největší letecká společnost na světě. Dohoda má být dokončena do konce letošního roku, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK