Pražská burza dnes oslabila, ztrácela většina předních akcií

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Pražská burza zakončila dnešní obchodování se ztrátou, neudržela tak dopolední mírné posílení. Hlavní index PX odepsal 0,43 procenta na 1142,6 bodu, vyplývá z internetových stránek burzy. V systému nejobchodovanějších akcií SPAD klesla většina titulů, index táhly dolů hlavně Erste Bank a energetická firma ČEZ. Pražská burza dnes následovala vývoj na dalších evropských trzích, které většinou oslabily do 1,5 procenta.

Nejaktivněji se dnes obchodovalo s cennými papíry Komerční banky, které se pohybovaly oběma směry blízko nuly a v závěru získaly 0,14 procenta na 3655 Kč při objemu obchodů přes 400 milionů korun. Akcie rakouské Erste Bank oslabily o 0,28 procenta na 716 Kč a emise ČEZ odepsala 0,44 procenta na 863 Kč.

Poklesu pražské burzy úspěšně odolávaly akcie telekomunikačního operátora Telefónica O2, které se držely v kladných číslech a zpevnily o 0,23 procenta na 429,50 Kč.

Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky konstatoval, že obchodování na pražské burze opět následovalo vývoj na západoevropských trzích a objemy obchodů byly velmi nízké. Evropské i americké akciové trhy dnes nenavázaly na ranní růst asijských trhů a padají v reakci na další špatné zprávy z USA, dodal analytik.

Podnětem pro sestup trhů byl podle něj nečekaně silný pokles výstavby nových domů v USA na nejnižší úroveň od loňského října a také horší než očekávané výsledky předních amerických firem. "V negativním smyslu slova zaujaly především výsledky Goldman Sachs a padají také akcie firmy Johnson & Johnson, která letos již podruhé snížila celoroční odhad zisku. Na evropských trzích potom oslabuje většina sektorů, slušně se daří snad jen těžebním titulům," uvedl Němý.

Investoři v systému SPAD za dnešní den provedli akciové obchody za necelých 978 milionů korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom podle Patria Online 1,467 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK