Akcie v USA kvůli slabším firemním výsledkům oslabovaly

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. července (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, který zpočátku vysoko přesahoval jedno procento. Později hlavní indexy část ztrát smazaly, do zisku se ale celé dopoledne nedostaly. Nižší ceny akcií jsou reakcí na horší výsledky hospodaření některých amerických firem, a to jak v technologickém sektoru, tak mezi bankami. Vliv měly také horší statistické údaje.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.075 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,8 procenta. Širší index S&P 500 tou dobou oslaboval zhruba o 0,6 procenta na 1065 bodů, zatímco index Nasdaq Composite odepisoval 0,9 procenta na 2178 bodů.

Investoři si všímali především finančního ústavu Goldman Sachs, který je největší investiční bankou na Wall Street. Banka za druhé čtvrtletí vykázala silný propad zisku i tržeb. Za slabým ziskem sice byly především jednorázové výdaje, banka ale utrpěla také citelný propad celkových výnosů i příjmů v hlavních divizích.

Akcie Goldman Sachs na zprávu o propadu zisku i výnosů reagovaly propadem až o tři procenta, postupně ale všechny ztráty smazaly, a dostaly se tak do mírného zisku. Ten činil méně než půl procenta.

Ze statistiky měla největší váhu zpráva, že počet zahájených staveb v USA v červnu klesl víc, než se čekalo. Počet žádostí se ale zvýšil víc, a to víc, než se čekalo. Analytici ale vyhlídky stavebního sektoru nehodnotí nejlépe a někteří z nich počítají s dalším poklesem.

"Není překvapivé, že se počet zahájených staveb snížil, když se vezme v úvahu vysoká zásoba neprodaných domů," podotkl hlavní analytik společnosti Hugh Johnson Advisors Hugh Johnson. "Než se ta zásoba neprodaných domů sníží, žádného zlepšení v počtu zahájených staveb se asi nedočkáme," dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK