Euro kvůli poklesu akcií oslabilo vůči dolaru

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. července (ČTK) - Evropská měna dnes vůči dolaru klesla a vzdálila se tak z dvouměsíčního maxima vůči americké měně. Způsobil to pokles akciových trhů v USA, který snížil zájem o rizikovější investice a přiměl investory realizovat zisk z předchozího růstu eura před pátečními výsledky zátěžových testů evropských bank.

V 18:40 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,41 procenta na 1,2893 USD, když předtím stouplo až na 1,3029 USD. K jenu však euro vzrostlo o 0,1 procenta na 112,41 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,5 procenta na 87,18 JPY.

Akcie v USA oslabily v reakci na hospodářské výsledky firmy Goldman Sachs a dalších velkých společností. Pokles akcií stáhl dolů i euro. Analytici také upozorňují, že poté, co se euro vyšplhalo na 1,30 USD, se mezi investory objevila i otázka, zda si může euro udržet zisky i po výsledcích zátěžových testů bank v eurozóně. Ztráty eura rovněž zrychlila zpráva, že Maďarsko prodalo méně tříměsíčních vládních obligací, než původně plánovalo.

Někteří analytici se domnívají, že výsledky zátěžových tesů mohou zmírnit obavy ze stavu bankovního systému v regionu, přestože některé banky možná testem neprojdou. Zatím se spekuluje, že testem neprošla německá Hypo Real Estate, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK