Vláda projedná žádost o peníze z Fondu solidarity EU

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Vláda ve středu projedná materiál ministerstva financí, které připravuje žádost o čerpání prostředků z Fondu solidarity EU. V případě, že Evropská komise žádost schválí, Česko bude mít možnost získat až 130 milionů Kč. Vyplývá to z informací MF. Žádost by měla být dokončena v nejbližších dnech.

Fond solidarity EU byl založen po rozsáhlých povodních v roce 2002, které zasáhly významnou část Evropy, s cílem přispívat státům postiženým přírodní katastrofou na likvidaci škod. Prostředky z Fondu solidarity nejsou nárokové, žádost posuzuje EK. MF peníze žádá vzhledem k povodňové situaci v Česku v květnu a červnu 2010 a jejímu závažnému dopadu na Moravskoslezský, Olomoucký, Jihomoravský a Zlínský kraj, uvedlo ministerstvo.

Konečnou sumu grantu stanovuje EK. O způsobu rozdělení případné pomoci budou vedena jednání, jakmile EK o žádosti rozhodne.

Získanými prostředky by bylo možno zpětně uhradit výdaje na odstranění povodňových škod na nepojistitelném veřejném majetku, např. úklidové práce a základní opravy infrastruktury, sítí a telekomunikací. Z fondu není možné financovat odstraňování škod způsobených soukromým osobám a podnikům ani škody z oblasti zemědělství.

ČR využila Fond solidarity EU po povodních v roce 2002, kdy rozsah škod představoval kolem 70 miliard Kč. ČR z fondu tehdy čerpala cca čtyři miliardy Kč, informovalo MF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK