Americké akcie v úterý posílily, Dow Jones vzrostl o 0,74 pct.

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. července (ČTK) - Americké akcie v úterý posílily v čele s bankovní skupinou Goldman Sachs. K nárůstu přispěli rovněž stavitelé domů a společnosti působící v oblasti surovin.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,74 procenta na 10.229,96 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 1,14 procenta na 1083,48 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,10 procenta na 2222,49 bodu.

Goldman Sachs posílila o 2,2 procenta navzdory počátečnímu poklesu, za kterým stál překvapivě prudký propad jejího čtvrtletního zisku. "Většina akcií zahájila obchodování slabší, takže tu byla nákupní příležitost pro lidi ochotné podstoupit riziko," uvedl analytik Peter Costa ze společnosti Empire Executions.

Podle některých analytiků stály za nákupy v závěru úterní obchodní seance spekulace o tom, že americká centrální banka (Fed) by mohla učinit kroky na podporu poskytování úvěrů.

Počítačový gigant IBM nicméně oslabil o 2,5 procenta poté, co jeho tržby ve druhém čtvrtletí zaostaly za očekáváním analytiků. Výrobce čipů Texas Instruments se kvůli neuspokojivým čtvrtletním tržbám propadl o tři procenta.

Na devizovém trhu euro sestoupilo z desetitýdenního maxima vůči dolaru, protože investoři před blížícím se zveřejněním výsledků zátěžových testů evropských bank vybírali zisky z předchozího růstu jednotné evropské měny. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,2894 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK