Apple prudce zvedl zisk i tržby, nastínil další silný růst

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 21. července (ČTK) - Americká společnost Apple hospodařila ve třetím čtvrtletí svého fiskálního roku s čistým ziskem 3,25 miliardy dolarů (asi 63,8 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 78 procent. Tržby podniku, který vyrábí multimediální zařízení jako je iPhone nebo iPad, se zvýšily o 61 procent na 15,7 miliardy dolarů, a dostaly se tak nejvýše v historii firmy. Apple nastínil další silný růst i do budoucna.

Zisk na akcii ve čtvrtletí vystoupil na 3,51 USD z předchozích 2,01 USD. Tržby i zisk tak hravě překonaly odhady analytiků. Ti v anketě agentury Thomson Reuters v průměru počítali s růstem zisku na akcii na 3,11 USD a s tržbami 14,75 miliardy dolarů.

Apple od dubna do června prodal 8,4 milionů přístrojů iPhone, což je asi o 61 procent více než před rokem. Vysokého růstu prodeje Apple dosáhl navzdory tomu, že přestal prodávat starší model a zaměřil se pouze na nový iPhone 4. Ten je na trhu od začátku června a firma těchto přístrojů stihla za poslední tři dny čtvrtletí prodat zhruba 1,7 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK