Akcie v Tokiu dál klesají, vadí jim kurz jenu a obavy o ekonomiku

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. července (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v poklesu a neudržely tak růst, který vykazovaly na začátku obchodování. Nejvíce jim vadil silný kurz japonského jenu spolu s pochybnostmi, zda bude ekonomika Spojených států schopna udržet nastoupené tempo oživení. Na devizových trzích se části ztrát zbavilo euro.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 21,63 bodu a den uzavřel slabší o 0,23 procenta na 9278,83 bodu. Na začátku obchodování byl přitom v mírném plusu. Širší index Topix klesl o 0,4 procenta a uzavřel na 829,35 bodu.

Akciové trhy vyčkávají na páteční zveřejnění zátěžových zkoušek, které mají ukázat, zda jsou přední finanční ústavy v Evropě schopny vyrovnat se s případnými dalšími problémy podobným těm, s nimiž se setkaly v průběhu nedávné finanční krize. Informované zdroje už naznačily, že testem neprojde zestátněná německá banka Hypo Real Estate.

Na devizových trzích se euro po přechodné korekci šplhá vzhůru, zpět na 1,30 USD se ale zatím nevrátilo. Pro obchodníky je také důležité, co řekne ve svém pololetním vystoupení před Kongresem šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Zajímá je hlavně to, jak dlouho bude centrální banka tamní ekonomiku podporovat.

"Zdá se, že za růstem cen amerických akcií v závěru úterního obchodování byly spekulace, že Fed chystá další podpůrná opatření," uvedl hlavní makléř společnosti Chuo Mitsui Trust Kacunori Kitakura. Fed nedávno uvedl, že vyhlídky americké ekonomiky nejsou tak dobré, jak si myslel na jaře. Za důvod k obavám označil mimo jiné dluhovou krizi v Evropě.

Euro k dolaru zpevnilo pouze o 0,1 procenta na 1,2885 USD, a neudrželo se tak nad 1,30 USD, kam přechodně vystoupilo v úterý v elektronických systémech. Vůči jenu euro kleslo o 0,3 procenta na 112,25 JPY, dolar proti jenu odepsal 0,4 procenta na 87,13 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK