Apache koupí od BP část majetku za sedm miliard dolarů

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. července (ČTK) - Americká těžební společnost Apache koupí od britského energetického koncernu BP část jeho majetku v hodnotě zhruba sedm miliard dolarů (více než 137 miliard Kč). BP potřebuje peníze na zaplacení škod, které vznikly kvůli úniku ropy z poškozeného vrtu Macondo v Mexickém zálivu.

Prodejem majetku si chce BP zajistit zhruba deset miliard dolarů. Firma už v úterý oznámila, že prodá také část majetku v hodnotě zhruba 1,7 miliardy dolarů, který má v Pákistánu a Vietnamu. Za podíl na těžbě a souvisejících činnostech by ale BP mohla podle expertů dostat i víc, možná až čtyři miliardy dolarů.

Majetek, který od BP koupí společnost Apache, je ve více zemích. Část ho je ve Spojených státech, část v Kanadě a v Egyptě. Alespoň část výnosu z prodeje půjde do speciálního fondu, z něhož bude BP vyplácet nároky v souvislosti s havárií.

BP v červnu přistoupila na požadavek americké vlády a zavázala se, že v průběhu následujících čtyř let převede 20 miliard dolarů (přes 392 miliard Kč) na vázaný účet. Z něj budou postupně hrazeny prokázané škody a další nároky, které vznikly v souvislosti s havárií. Polovinu částky si chce BP zajistit prodejem majetku.

BP se potýká s vážnými problémy od 20. dubna, kdy explodovala a dva dny nato se potopila ropná plošina Deepwater Horizon. Majitelem plošiny byla americká společnost Transocean, BP ji ale provozovala a byla zodpovědná i za její provoz. Samotný výbuch plošiny až tak velkým ekologickým problémem nebyl, skutečný problém nastal ve chvíli, kdy začala do moře unikat ropa z vrtu Macondo, na který byla plošina napojena.

BP není jediným vlastníkem vrtu, má v něm ale jednoznačně největší podíl a ponese i největší náklady na likvidaci škod.

Celkové náklady, které bude muset BP kvůli havárii v Mexickém zálivu vynaložit, zatím nejsou známy a patrně známy nebudou ještě hodně dlouho. Už dříve se objevily odhady, že celkový účet by mohl přesáhnout 14 miliard dolarů, v posledních dnech už se analytici nezdráhají hovořit ani o částce 100 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK