Průměrná sazba z hypoték po třech letech klesla pod pět procent

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Průměrná sazba z hypoték v červnu klesla po téměř třech letech pod pětiprocentní hranici. Vyplývá to z dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex. Objem nových hypoték poskytnutých občanům v prvním pololetí meziročně klesl o 6,2 procenta na 37,6 miliardy korun.

Díky velice dobrým výsledkům v závěru pololetí se bankám podařilo umazat počáteční ztrátu za stejným obdobím loňského roku, uvedl server Hypoindex.cz. Jen v červnu poskytly banky 4830 hypotečních úvěrů v celkové hodnotě 8,2 miliardy korun. Meziměsíčně tak vzrostl prodej hypoték o 13,6 procenta u počtu a o 15,4 procenta u objemu nově uzavřených hypoték. V meziročním srovnání vzrostl objem červnových hypoték o 1,4 procenta.

Průměrná úroková sazba v červnu klesla o další dvě desetiny procentního bodu na 4,92 procenta a byla tak nejníže za poslední téměř tři roky. Pokles byl tažen rostoucím zájmem o hypotéky s variabilní úrokovou sazbou. "Variabilní sazby v současnosti prakticky vytlačují jednoleté fixace. Za červen objem hypoték s variabilní sazbou činil 6,6 procenta, což je více než objem hypotečních úvěrů s jednoletou fixací. Z hlediska počtu úvěrů je podíl jednoletých fixací mírně vyšší než podíl variabilních sazeb," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Hypotéky s variabilní úrokovou sazbou si podle statistik Hypoindexu během několika měsíců, kdy je banky nabízejí, vydobyly téměř sedmiprocentní tržní podíl. Nejoblíbenější byly v červnu tradičně hypotéky s pětiletou fixací úrokové sazby s 42procentním podílem na celkové produkci. Podíl hypoték s tříletou fixací dosáhl 40 procent, jednoleté fixace tvořily šest procent červnových obchodů a zbylých pět procent připadlo na ostatní fixace.

V meziměsíčním srovnání v červnu nejvíce zlevnily hypotéky s fixací úrokové sazby na pět let. Jejich průměrná úroková sazba klesla o 13 bazických bodů na 4,95 procenta. Úrokové sazby u tříletých fixací se snížily o 12 setin procentního bodu na 5,01 procenta, jednoleté fixace zlevnily o čtyři setiny bodu na 5,28 procenta.

Průměrná výše úrokové sazby u hypoték s variabilním úročením byla 3,78 procenta, průměrná výše úvěru činila 2,033 milionu korun. „Z hlediska výše úvěru jsou hypoteční úvěry s variabilními sazbami proti průměrné hypotéce vyšší, což není neobvyklé, protože variabilní sazby jsou vhodné spíše pro bonitnější klienty. Výše splátky těchto úvěrů se může během roku změnit i o tisíc korun, a to jak v případě klidného vývoje na trzích, tak v případě problémů na trhu," uvedl Rajdl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK