Schodek běžného účtu platební bilance Slovenska prudce stoupl

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. července (ČTK) - Schodek běžného účtu platební bilance Slovenska se v květnu prudce zvýšil na 134,2 milionu eur (3,4 miliardy Kč) z revidovaných 27 milionů eur v předchozím měsíci. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila slovenská centrální banka (NBS). Loni v květnu činil schodek 97,5 milionu eur.

"Meziměsíční zhoršení salda běžného účtu bylo způsobeno zejména poklesem přebytku obchodní bilance," uvedla ke květnovým údajům banka. Dodala, že k růstu deficitu částečně přispěl také nárůst schodku bilance výnosů, za kterým stály vyšší platby dividend zahraničním investorům.

Banka původně vykázala za duben přebytek běžného účtu 5,9 milionu eur. V celém loňském roce se deficit běžného účtu snížil na 1,94 miliardy eur (zhruba tři procenta hrubého domácího produktu) z předloňských 4,43 miliardy eur. Letos by měl schodek podle prognózy NBS dosáhnout 3,3 procenta HDP.

Platební bilance vyjadřuje vnější ekonomickou rovnováhu státu. Zaznamenává všechny ekonomické transakce mezi subjekty dané země a subjekty v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK