Coface zvedla předpověď letošního globálního růstu HDP na 3,6 pct

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Po loňském nejhlubším poválečném poklesu globální ekonomicky o 1,6 procenta zvýšila společnost Coface předpoklad růstu světového hrubého domácího produktu pro rok 2010 na 3,6 procenta. V dubnu odhadovala růst na tři procenta. Zatímco rozvíjející se ekonomiky se dostávají na předkrizová tempa růstu a zřejmé oživení je i v USA, konec ekonomické krize v EU je nadále bolestivý, uvedla dnes Coface v tiskové zprávě.

Již loni v září vrátila Coface rating platební morálky firem z Číny na předkrizovou úroveň a letos na jaře zvýšila tento rating řadě zemí včetně USA, Kanady, Austrálie, ale i České republiky a Slovenska. Nyní vrací na nejvyšší úroveň rating platební morálky firem z Japonska a přiděluje jej rovněž Singapuru. Dále dává pozitivní výhled ratingům Brazílie a několika dalších zemí Jižní Ameriky.

Coface považuje roky 2008 a 2009 za nejhorší globální krizi platební morálky od roku 1945. Zpomalení růstu globální ekonomiky mezi roky 2007 a 2009 činilo 5,8 procentního bodu, což se odrazilo v dramatickém vzestupu platebních selhání firem. Krize platební morálky, tedy výrazné zvýšení platebních selhání firem, skončila koncem roku 2009. Ve většině zemí světa se obnovil hospodářský růst, což se pozitivně odrazilo v lepší platební morálce firem, uvedla Coface.

Znatelný růst o 2,9 procenta předpovídá Coface ekonomice USA, nevýrazný růst o 0,8 procenta západní Evropě a návrat do blízkosti předkrizových hodnot růstu pro rozvíjející se ekonomiky (6,3 procenta).

Globálně nejsilnějším růstovým regionem jsou podle Coface rostoucí asijské ekonomiky tažené oživením exportu v čele s Čínou s předpokládaným zvýšením HDP v letošním roce o deset procent, Singapurem s 8,9 procenta a Indií s odhadovaným letošním růstem ekonomiky o 8,5 procenta. Vysoké tempo růstu ekonomiky o šest procent a více předpovídá Coface i Laosu, Tchaj-wanu, Indonésii, Malajsii a Jižní Koreji. Sousední vyspělá ekonomika Japonska podle prognózy poroste o dvě procenta.

Druhým nejrůstovějším regionem je Jižní Amerika, za kterou zaostává oživení v centrálních latinskoamerických zemích, které jsou závislé na exportech do USA. "Latinská Amerika prokázala mimořádnou schopnost reakce na krizi," vysvětil hlavní ekonom Coface Yves Zlotowski.

Česku vrátil Coface rating platební morálky firem na předkrizovou úroveň A2 letos v květnu. "Současný rychlý růst českého exportu a průmyslové produkce, výrazný, i když zřejmě z většiny sezonní pokles nezaměstnanosti, a naznačený trend poklesu insolvencí českých firem v nás zažehává jiskřičku naděje, že by se růst ekonomiky ČR a regionu střední a východní Evropy mohl vrátit do předkrizové pozice jednoho z tahounů globálního ekonomického růstu," uvedl ředitel Coface Czech Radek Laštovička.

Coface byla založena v roce 1946 a je dceřinou společností francouzské finanční instituce Natixis. Služeb Coface, která se zabývá pojištěním pohledávek, hodnocením bonity podniků, správou a inkasem pohledávek a factoringem, využívá přes 45 procent z 500 největších světových korporací. V Česku společnost působí od roku 1991.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK