Objem zakázek na aerosalonu už vystoupil na 25 miliard dolarů

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Farnborough (Británie) 21. července (ČTK) - Objem zakázek na nákup letadel už na mezinárodním aerosalonu v britském Farnborough vystoupil na 25 miliard dolarů (více než 490 miliard Kč). Rychlost, s jakou firmy nová letadla objednávají, podle expertů naznačuje, že sektor se jako celek rychle dostává z krize.

Nadšení z podařeného začátku přehlídky ale trochu kazí nepříliš dobrý výhled v oblasti prodeje zbraňových systémů. Řada vlád se totiž snaží více šetřit, aby zlepšily makroekonomické ukazatele svých ekonomik. Objednávky na nákup dopravních letadel ale zatím naznačují, že poptávka se zvyšuje ve většině zemí.

Pozornost k sobě přitahuje hlavně společnost Air Lease Corporation. Ta už objednala 115 letadel v celkové hodnotě kolem 8,6 miliardy dolarů (asi 169 miliard Kč). Objednávky rozdělila mezi oba hlavní rivaly Airbus a Boeing, letadla bude ale nakupovat také od francouzsko-italského výrobce regionálních turbovrtulových letounů ATR.

Letošního ročníku letecké přehlídky ve Farnborough se účastní více než tisícovka vystavovatelů ze 38 zemí světa. Poprvé jsou na místě delegace z Egypta, Tchaj-wanu a Maroka, organizátoři zároveň uvádějí, že značný zájem projevuje Čína a Rusko.

Zatím rekordní byl pro aerosalon ve Farnborough rok 2008, kdy se prodala letadla za 88,7 miliardy dolarů (asi 1,7 bilionu Kč). Tomu se letošní ročník podle expertů ani nepřiblíží, proti velmi slabému loňsku je ale situace o hodně lepší.

Odvětví letecké dopravy loni jako celek vykázalo ztrátu asi 9,4 miliardy dolarů (zhruba 184,5 miliardy Kč). Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) už dříve odhadlo, že odvětví se v letošním roce vrátí k zisku, převážně díky oživení v Asii a Severní Americe. Evropa bude naopak zaostávat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK