EU se odvolala u WTO proti rozhodnutí o podpoře Airbusu

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. července (zpravodaj ČTK) - Evropská unie se odvolala proti rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO), podle něhož evropské vlády protiprávně pomáhaly evropskému výrobci letadel Airbus. Proti údajné nezákonné podpoře pro Airbus u WTO protestoval jeho hlavní konkurent, americká společnost Boeing.

Podle dnešního prohlášení eurokomisaře Karela De Guchta systém řešení podobných sporů v rámci WTO umožňuje odvolat se proti právním pochybením. "Tento spor je příliš významný, aby se umožnilo, že se nezpochybní právní dezinterpretace," dodal.

Brusel v prohlášení uvedl, že zpráva WTO sice odmítla řadu požadavků z USA, ale další věci musejí být ještě opraveny či vyjasněny. Jde třeba o jasnou příčinnou linku mezi podporou Airbusu a nepříznivými dopady na americký Boeing.

Panel WTO došel k závěru, že evropské vlády prostřednictvím bezrizikových úvěrů nečestným způsobem pomáhaly Airbusu porazit jeho americkou konkurenci. Airbus v rozporu s pravidly dostával také dotace na vývoj a podporu infrastruktury. Evropské vlády by tak na pokyn WTO měly odstranit zakázané exportní subvence.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK