Pražská burza si dopoledne připisuje procento hlavně zásluhou NWR

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne posílila, hlavní index PX si v 11:00 připsal 1,04 procenta na 1154,5 bodu, vyplývá z internetových stránek burzy. Obchody byly plně v režii těžební NWR, která dnes oznámila dosažení dohod s odběrateli o dodávkách koksovatelného uhlí a koksu pro třetí čtvrtletí.

Dosažené ceny překonaly očekávání a akcie NWR tak poskočily o více než pět procent k úrovni 230 korun. Nové ceny podle výpočtů analytiků znamenají dodatečných zhruba 34 milionů eur (asi 863 milionů Kč) k provoznímu zisku ve třetím čtvrtletí. Posilování akcií NWR podle Terezy Špačkové z Patria Direct nahrává i fakt, že dnes panuje v komoditním sektoru globálně dobrá nálada.

Druhým nejziskovějším a zároveň nejobchodovanějším titulem na pražské burze byla dopoledne rakouská Erste Bank, která posílila o 2,18 procenta nad 730 korun, když ve Vídni se Erste podle Špačkové šplhá k hladině 29 eur.

Naopak v mírné ztrátě byla Komerční banka, která přišla o čtvrt procenta na 3645 Kč. Většina ostatních titulů v čele s naprosto neaktivní energetickou firmou ČEZ dnes dopoledne zůstává podle makléřů v pozadí.

Během dneška budou zveřejněny další hospodářské výsledky firem z Evropě i ze Spojených států. Podle Špačkové tato čísla zřejmě ovlivní dnešní obchodování na akciových trzích v USA, které se v úterý dokázaly vymanit ze ztrát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK