Toyota prý omezí domácí výrobu, protože čeká pokles poptávky

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. července (ČTK) - Japonská automobilka Toyota Motor hodlá od října snížit domácí produkci zhruba o 20 procent, protože očekává pokles poptávky poté, co japonská vláda přestane poskytovat subvence na nákup ekologických automobilů. Informovala o tom dnes podle agentury Reuters japonská zpravodajská agentura Kjódó.

Celková denní produkce japonských továren Toyoty by podle agentury Kjódó měla od října klesnout pod 12.000 vozů z plánovaných 14.000 vozů v období od července do září. Toyota ale podle agentury pravděpodobně ponechá plán domácí výroby pro svůj finanční rok beze změny na 3,2 milionu vozů, protože počítá s pozdějším oživením poptávky. Finanční rok Toyoty končí v březnu.

Toyota je nyní největší automobilkou na světě. Svou vedoucí pozici si firma vybudovala nabídkou bezpečných a spolehlivých automobilů za rozumnou cenu. Na její pověst výrobce kvalitních vozů však měla negativní dopad rozsáhlá svolávání automobilů k opravě problémů s nechtěným zrychlováním.

Nejprodávanějším automobilem v Japonsku je již déle než rok hybridní model Toyota Prius. Hybridní automobily kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot. Toyota je zatím v této oblasti jasnou světovou jedničkou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK