Stávka letových dispečerů ve Francii narušuje leteckou dopravu

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 21. července (ČTK) - Letecké společnosti z více zemí jsou dnes nuceny odkládat nebo úplně rušit lety do Francie, kde stávkují letoví dispečeři. Ti se obávají ztráty zaměstnání, až se tyto služby sjednotí a lety nad celou Evropou budou řízeny centrálně. Stávka se dotýká i České republiky, protože ovlivňuje lety do Španělska, které se nad Francií zpožďují.

Aerolinky ve Francii lety většinou výrazně omezují. Francouzský Úřad pro civilní letectví přepravce už před stávkou požádal, aby zrušili každý druhý let na pařížském letišti Orly. Na letišti Charlese de Gaulla, což je hlavní pařížské letiště, mají aerolinky zrušit každý pátý let.

Stávka začala v noci a její dopady udeřily s plnou silou v průběhu dopoledne. Skončit by měla ve čtvrtek zhruba v 6:00. Francouzský vlajkový letecký přepravce Air France ale oznámil, že jeho dálkových letů se stávka nedotýká.

Dispečeři se obávají, že koncept jednotného evropského nebe je připraví o místo. Smyslem konceptu je vypořádat se s očekávaným dalším růstem objemu letecké dopravy.

Zástupci Českých aerolinií a Letiště Praha dopoledne ČTK řekli, že zpoždění nabraly spoje z Prahy do Madridu a Barcelony a také opačným směrem. Žádný ze spojů Českých aerolinií ale podle mluvčí firmy Hany Hejskové zatím není nutné zrušit. Zpoždění jsou v řádu hodin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK