Loňské výsledky firmy Zakládání staveb ovlivnilo méně zakázek

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Čistý zisk stavební společnosti Zakládání staveb se v roce 2009 snížil o 50 procent na 61,2 milionu korun. Tržby firmy se naopak zvýšily na 3,2 miliardy korun z 2,3 miliardy v roce 2008. ČTK to dnes zjistila z výroční zprávy společnosti.

"V obchodní činnosti společnosti se vzhledem k finanční situaci na trhu projevilo snížení počtu nově zahajovaných a poptávaných akcí zhruba o 25 procent, a to hlavně v oblasti developerských projektů a komerční výstavby," uvedla firma. Pokles stavebních zakázek očekává i letos a v roce 2011.

Zvýšená konkurence na trhu navíc podle společnosti vedla ke snižování nabídkových cen, zatímco ceny hlavních vstupů se naopak zvyšovaly. Někteří odběratelé prý navíc tlačí na delší dobu splatnosti faktur, což zvyšuje objem pohledávek firmy.

V roce 2009 podnik zaměstnával 383 lidí, což je o 33 více než předešlý rok.

Kromě Česka podniká společnost Zakládání staveb také na Slovensku a v Chorvatsku. Během roku 2011 chce firma získat nové zakázky také ve Slovinsku. Mezi nevýznamnější tuzemské zakázky firmy patří účast na výstavbě tunelového komplexu Blanka v Praze. V dalším období se chce Zakládání staveb více zaměřit také na zakázky při odstraňování ekologických zátěží.

Firma se zaměřuje na činnosti v oblasti zakládání staveb, jako například budování podzemních stěn, vrtání a betonování stavebních pilotů nebo injektáže. Zajišťuje i ekologické stavby typu sanace starých ekologických zátěží a budování nových skládek.

Jediným akcionářem firmy je společnost Trilet Ground Services kontrolovaná firmou Terrafin Group. Poloviční podíl v Terrafin Group kontroluje stavební společnost Metrostav.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK