Farmaceutická GlaxoSmithKline se ve čtvrtletí propadla do ztráty

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. července (ČTK) - Farmaceutický gigant GlaxoSmithKline se ve druhém čtvrtletí letošního roku propadl do ztráty. Důvodem byly mimořádné náklady na urovnání soudních sporů. Čistá ztráta činila 304 milionů liber (9,2 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 1,34 miliardy liber v prvním čtvrtletí. Firma, která je podle tržeb druhou největší farmaceutickou firmou na světě, to uvedla v dnešním prohlášení.

Bez nákladů na restrukturalizaci firma vykázala zisk 130 milionů liber, ve druhém čtvrtletí loni zisk činil 1,57 miliardy liber. Zisk před zdaněním klesl o 92 procent na 494 milionů liber.

Tržby se meziročně zvýšily o čtyři procenta na 7,025 miliardy liber. Tržby z prodeje léků se téměř nezměnily, činily 5,8 miliardy liber. Prodej léků v USA klesl o 13 procent, na rozvíjejících se trzích však stoupl o 17 procent a v Asii a Tichomoří o devět procent. V Evropě se prodej zvýšil o jedno procento.

Společnosti kvůli soudním sporům vznikly mimořádné náklady 1,57 miliardy liber. GlaxoSmithKline urovnala spory ohledně antidepresiva Praxil, léku na cukrovku Avandia a továrny v Portoriku, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK